Składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka
- 10 dkg małych pieczarek
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka soku cytrynowego
- sól, pieprz
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżki octu ryżowego lub winnego
- 1 łyżka bulionu z kurczaka
- 1 łyżka sosu chili lub pikantnego keczupu
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
Sos:
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć., pokroić w plastry o grubości około 1cm. Każdą porcję skripić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Pieczarki oczyścić, przekroić wraz z trzonami na połowę. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć na niej kotleciki, obok ułożyć pieczarki. Smażyć około 8 minut. W międzyczasie przygotować sos. W rondlu wymieszać wszystkie składniki sosu (bez mąki) doprowadzić do wrzenia. Mąkę rozmieszać z wodą i dodać do sosu, zagotować i odstawić z ognia. Smak skorygować cukrem i octem. Tak przyrządzonym sosem polać filety i podawać. Polecam makaron jako dodatek.