Składniki:
- 4 filety z łososia
- 5 dkg mąki
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
Sos:
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżka orzeszków piniowych
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przyrządzenia:
W rondlu rozgrzać olej, dodać czosnek, smażyć mieszając 2 minuty, dodać orzeszki piniowe i na małym ogniu smażyć kolejne 2 minuty, dodać sok z cytryny, przyprawić, odstawić w ciepłe miejsce.
Filety umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Tak przygotowane porcje ryby obtoczyć w mące. Na dużej patelni rozgrzać olej i masło, smażyć na nim filety po około 3 minuty z każdej strony. Wyłożyć na talerze na każdej