Składniki:
- 4 filety z soli
- 5 dkg mąki
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki olej
Farsz (pierzynka):
- 1 mała czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 2 szklanki tartej bułki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz, papryka
Sposób przyrządzenia:
Przygotować farsz. W rondlu rozgrzać masło i oliwę, dodać cebulkę, smażyć 5 minut mieszając, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Jeśli farsz będzie zbyt gęsty, dodać odrobinę wody. Pikantnie przyprawić.
Filety umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Tak przygotowane porcje ryby obtoczyć w mące. Na dużej patelni rozgrzać olej i masło, smażyć na nim filety po około 3 minuty z każdej strony. Wyłożyć na talerze na każdej porcji rozsmarować cienko farsz.