Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filet z soli z masłem czosnkowym podany

Składniki:

    • 4 duże filety z soli (idealna byłaby sola z Dover)
    • 5 dkg mąki
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki oliwy
    • sok z cytryny
    • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
    • sól, pieprz

    Sos:

    • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
    • 2 łyżki masła
    • 1 łyżeczka soku z cytryny


    Sposób przyrządzenia:

    W małym rondlu rozgrzać 2 łyżki masła, dodać posiekany czosnek, smażyć 3 minuty na małym ogniu uważając aby czosnek się nie zarumienił, dodać sok z cytryny i natkę pietruszki, wymieszać, przykryć, trzymać w cieple. Filety umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Tak przygotowane porcje ryby obtoczyć w mące. Na dużej patelni rozgrzać olej i masło, smażyć na nim filety po około 3 minuty z każdej strony. Wyłożyć na talerze, polać przygotowanym sosem i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *