Składniki:
- 4 duże filety z soli (idealna byłaby sola z Dover)
- 5 dkg mąki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- sok z cytryny
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sos:
Sposób przyrządzenia:
W małym rondlu rozgrzać 2 łyżki masła, dodać posiekany czosnek, smażyć 3 minuty na małym ogniu uważając aby czosnek się nie zarumienił, dodać sok z cytryny i natkę pietruszki, wymieszać, przykryć, trzymać w cieple. Filety umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Tak przygotowane porcje ryby obtoczyć w mące. Na dużej patelni rozgrzać olej i masło, smażyć na nim filety po około 3 minuty z każdej strony. Wyłożyć na talerze, polać przygotowanym sosem i podawać.