Składniki:
- 1,5 kg filetów z kurczaka
- 1 łyżka oliwy
- 1 drobno posiekany por (biała część)
- 5 łyżek mąki
- 1,5 szklanki wywaru z mięsa drobiowego
- 1 szklanka mleka
- 25 dkg posiekanych różyczek brokułu
- 1 szklanka tartego sera parmezan
- ¼ szklanki majonezu
- 2 łyżeczki dobrej musztardy
- sól, pieprz, ulubione zioła – do smaku
Sposób przyrządzenia:
Umyte mięso kurczaka zalać na patelni wodą tak aby były nią przykryte. Doprowadzić do wrzenia, powoli gotować aż mięso będzie miękkie. Osuszyć, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pora, sól, dusić przez 3 minuty mieszając, dodać mąkę, dokładnie wymieszać, dodać wywar mięsny, mleko, przyprawy, podgrzewać intensywnie mieszając, dodać brokuły, powoli dusić aż zmiękną, dodać tarty ser, majonez i musztardę i mieszać aż sos będzie jednorodny. Do naczynia żaroodpornego wlać połowę sosu, na nim rozłożyć plastry kurczaka, zalać resztą sosu. Tak przygotowane danie zapiekać przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Przed podaniem pozwolić aby danie odstało 10 minut.