Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filet z kurczaka po Kijowsku

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 4 łyżeczki masła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku lub szczypioru
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • olej

Panierka:

  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka tartej bułki


Sposób przyrządzenia:

Piersi z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Ostrym nożem wykonać w każdej z nich kieszeń do umieszczenia farszu, przyprawić. Masło wymieszać z sokiem z cytryny, szczypiorkiem, natką pietruszki, czosnkiem i przyprawami. Mieszanką tą napełnić kieszenie w filetach, otwór spiąć wykałaczką. Tak przygotowane piersi obtoczyć kolejno w mące, rozmieszanym jajku i tartej bułce. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim kotlety lekko je rumieniąc. Dopiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 10 – 15 minut. Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.
Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Nataszę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *