Składniki:
- 4 filety z piersi kurczaka
- 4 łyżeczki masła
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku lub szczypioru
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- sól, pieprz
- olej
Panierka:
- 2 łyżki mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka tartej bułki
Sposób przyrządzenia:
Piersi z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Ostrym nożem wykonać w każdej z nich kieszeń do umieszczenia farszu, przyprawić. Masło wymieszać z sokiem z cytryny, szczypiorkiem, natką pietruszki, czosnkiem i przyprawami. Mieszanką tą napełnić kieszenie w filetach, otwór spiąć wykałaczką. Tak przygotowane piersi obtoczyć kolejno w mące, rozmieszanym jajku i tartej bułce. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim kotlety lekko je rumieniąc. Dopiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 10 – 15 minut. Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.
Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Nataszę