Składniki:
- 50 dkg filetu z indyka
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 mały lub część dużego selera
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki śmietany kremowej – alternatywnie
- 1 szklanka wody lub bulionu mięsnego
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone mięso pokroić na plastry, przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim plastry mięsa z obydwu stron, odłożyć. Warzywa obrać, pokroić wg uznania. Na pozostałym ze smażenia mięsa tłuszczu podsmażyć warzywa. Warzywa przełożyć do rondla, dodać mięso, podlać wodą, powoli dusić aż składniki zmiękną, przyprawić, wymieszać. Jeśli ktoś ma ochotę sos zabielić śmietaną. Podawać z ziemniakami piure.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna