Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filet z dorsza ze szpinakiem*

*Cykl – przepisy mistrzów
Składniki:

  • filet z dorsza
  • szpinak
  • wino białe
  • sok z limonki
  • biały pieprz
  • świeży koper
  • tymianek
  • oliwa z oliwek
  • mąka pszenna
  • śmietana 36%
  • pomidory konserwowe
  • kminek
  • ser pleśniowy
  • cebula
  • por
  • czosnek

Sposób przyrządzenia:
Filety z dorsza zamarynować w białym pieprzu, soli, soku z limonki, świeżym koprze i tymianku, skropić białym winem. Wstawić do lodówki na około 2 godziny. Podsmażyć szpinak na maśle z dodatkiem przypraw i czosnku. Następnie wykładamy szpinak na filetach z dorsza i zwijamy w kształcie ruloników. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 10 minut. Sos: podsmażyć w rondelku na rozgrzanym maśle pokrojoną w kostkę cebule, por i czosnek. Dodać kminek, ser pleśniowy i podlać śmietaną. Następnie dodać pokrojonego w kostkę pomidora i doprawić do smaku. Podawać z zielonymi szparagami i drążonymi ziemniakami.

Autor: Mirosław Łajkosz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *