*Cykl – przepisy mistrzów
Składniki:
- filet z dorsza
- szpinak
- wino białe
- sok z limonki
- biały pieprz
- świeży koper
- tymianek
- oliwa z oliwek
- mąka pszenna
- śmietana 36%
- pomidory konserwowe
- kminek
- ser pleśniowy
- cebula
- por
- czosnek
Sposób przyrządzenia:
Filety z dorsza zamarynować w białym pieprzu, soli, soku z limonki, świeżym koprze i tymianku, skropić białym winem. Wstawić do lodówki na około 2 godziny. Podsmażyć szpinak na maśle z dodatkiem przypraw i czosnku. Następnie wykładamy szpinak na filetach z dorsza i zwijamy w kształcie ruloników. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 10 minut. Sos: podsmażyć w rondelku na rozgrzanym maśle pokrojoną w kostkę cebule, por i czosnek. Dodać kminek, ser pleśniowy i podlać śmietaną. Następnie dodać pokrojonego w kostkę pomidora i doprawić do smaku. Podawać z zielonymi szparagami i drążonymi ziemniakami.
Autor: Mirosław Łajkosz