Składniki:
- 60 dag wołowiny bez kości,
- 15 dag wątroby wołowej,
- 12 plasterków szynki (wędzonej),
- 1 łyżka przecieru pomidorowego,
- 3 dl wina,
- 4 łyżki tartego sera (parmezan),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- olej, natka pietruszki, tymianek, rozmaryn, szałwia, sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
3 listki szałwi odkładamy "na potem", a pozostałe drobno siekamy razem z innymi ziołami. Niewielką porcję tej aromatycznej mieszaniny (1 łyżeczka) odkładamy, a resztę mieszamy z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem (rozgniecionym). Wymytą wątrobę kroimy na cienkie paski. Pokrojoną wołowinę lekko rozbijamy, solimy i nacieramy mieszanką ziół. Na każdy plaster mięsa kładziemy po dwa cienkie plasterki szynki, a na szynkę układamy paseczki wątroby. Zawijamy – możemy każdy taki rulon dodatkowo spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzewamy olej. Każdą porcję obsmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy przecier pomidorowy, dolewamy wino i bulion, a następnie dorzucamy listki szałwi i pod przykryciem dusimy do miękkości na niewielkim ogniu.
Podajemy obficie posypane mieszanką ziołową.