Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szmurowana wieprzowina

Składniki: wieprzowina2qe.jpg

  • 1kg. wieprzowiny od szynki, lub łopatki ze skórą,
  • 2 cebule,
  • tłuszcz do obsmażenia mięsa,
  • kminek, majeranek, pieprz, sól

Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć osuszyć ponacinać skórę w szachownicę, natrzeć solą, pieprzem, kminkiem, odłożyć aby przeszły aromaty, następnie natrzeć majerankiem i obsmażyć na tłuszczu. skroić cebulę w piórka, posypać nią mięso, obsmażać przewracając często, aby równo zrumienić, podlać wrzątkiem dusić ok. 30 min. przewrócić skórą do góry, dusić dalej do miękkości, podlewać wodą, która wyparuje. Miękkie mięso wyjąć z sosu nieco ostudzić pokrajać w plastry, sos zagęścić mąką, mięso włożyć z powrotem do garnka do sosu.
Podawać z golcami /kluchy ziemniaczane/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *