Składniki:
- 2-3 duże główki fenkuł (koper włoski)
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- ½ szklanki wytrawnego wina
- 1/3 szklanki tartego sera parmezan – opcjonalnie
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Bulwy fenku oczyścić, odciąć ich górną i dolną część, pociąć wzdłuż na plastry o grubości około 1 cm. Na patelni rozgrzać masło, dodać czosnek i po chwili podlać winem, chwilkę poddusić, dodać plastry fenku, przyprawić sola i pieprzem, delikatnie wymieszać. Tak przygotowane fenkuły przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C. Jeżeli zdecydujemy się na użycie sera to po 20 minutach zapiekania potrawę posypać tartym serem i dokończyć zapiekanie. Podawać z pieczywem..