Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Faszerowane pomidory

Składniki:

  • 4 duże pomidory
  • szczypta cukru
  • 4 łyżki oleju z oliwek
  • 150g ryżu
  • 2 duże cebule
  • 40g rodzynek
  • 1,5 łyżki cynamonu
  • 1 łyżeczka majeranku ( suchego )
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Nagrzać piekarnik do 180°C.
Odkroić z pomidorów górną część ( kapelusze ), ostrożnie wydrążyć, nie uszkadzając skórki, posolić.
Smażyć pokrojoną cebulę na 2 łyżkach oleju, gdy się zeszkli dodać: miąższ z pomidorów, ryż, rodzynki, cukier, cynamon i majeranek. Wymieszać i 5 min. smażyć na małym ogniu. Zdjąć z ognia, dodać natkę pietruszki, sól , pieprz i resztę oleju. Wypełnić pomidory farszem lekko przyciskając, przykryć kapeluszem. Pomidory posmarować olejem, umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *