Składniki:
- 4 duże pomidory
- szczypta cukru
- 4 łyżki oleju z oliwek
- 150g ryżu
- 2 duże cebule
- 40g rodzynek
- 1,5 łyżki cynamonu
- 1 łyżeczka majeranku ( suchego )
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Nagrzać piekarnik do 180°C.
Odkroić z pomidorów górną część ( kapelusze ), ostrożnie wydrążyć, nie uszkadzając skórki, posolić.
Smażyć pokrojoną cebulę na 2 łyżkach oleju, gdy się zeszkli dodać: miąższ z pomidorów, ryż, rodzynki, cukier, cynamon i majeranek. Wymieszać i 5 min. smażyć na małym ogniu. Zdjąć z ognia, dodać natkę pietruszki, sól , pieprz i resztę oleju. Wypełnić pomidory farszem lekko przyciskając, przykryć kapeluszem. Pomidory posmarować olejem, umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec 30 minut.