Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Fasola zasmażana z suszonymi śliwkami

Składniki:

  • 2 szkl. fasoli
  • garść suszonych śliwek
  • 5 dag słoniny
  • cebula
  • łyżka maki
  • sól
  • cukier

Sposób wykonania:

  1. Fasolę oraz śliwki zalać oddzielnie wodą i odstawić na noc.
    Następnego dnia ugotować fasolę do miękkości.
    W między czasie śliwki pokroić w paseczki.
    Następnie na rozgrzanym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, wówczas oprószyć ją mąką, wymieszać i rozprowadzić wodą z pod moczenia śliwek i przelać do fasoli.
    Na konie dodać jeszcze śliwki i trzymać na ogniu kilka minut.
    Przed podaniem doprawić do smaku solą oraz cukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *