Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Fajita z kurczakiem

Składniki:


– 4 piersi z kurczka
– 2 łyżki oleju
– 2 duże papryki (najlepiej różnokolorowe)
– 2 cebule
– 2 duże pieczarki
-1-2 chilli (zaleznie od upodobań lub chilli w proszku – ¼ łyżeczki)
– 2-4 limonki
– 8 – 12 tortilli (można kupićlub zrobić samemu)
-1/2 łyżeczki oregano
– garść świeżej kolendry (ziela)
-Pieprz, sól
– olej

Do podania (opcjonalne, ale zalecane):
– salsa
– guacamole
– bardzo gęsta kwaśna śmietana (lub mieszanka jogurtu i serka homogenizowanego 1:1)

Wykonanie:
Piersi kurczaka kroimy w plastry grubości 1 cm, z oleju soku z limonki (lub opcjonalnie cytryny), świeżej kolendry (jeśli nie ma możemy zastąpić oregano), soli i pieprzy przyrządzamy marynatę w której marynujemy kurczaka przez noc (można krócej).

Wkładamy kurczaka do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 45 minut.
W miedzy czasie kroimy cebulę, paprykę i pieczarki w dość grube paski i podsmażamy i dusimy pod przykryciem na miękko dodając w uprzednio podanej kolejności, dodajemy sól, pieprz, chilli i oregano.

Kiedy wszystko gotowe kroimy upieczone plastry kurczaka w paski nakładamy na uprzednio podgrzane przez kilkadziesiąt sekund placki tortilli, dodajemy warzywa. Zawijamy wszystko razem (na osobę wystarczą dwie lub 3 sztuki), dodajemy na talerz salsę guacamole oraz kwaśną śmietanę.

4 comments for “Fajita z kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *