Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Obiad z piekarnika  wołowina

Składniki:


– kawałek wołowiny bez kości
– 1,5 dużej marchewki na osobę
– dwie małe cebulki na osobę
– 1,5 dużej pietruszki na osobę
– 2 ziemniaki na osobę
– kilka ząbków czosnku
– sól, pieprz
– zioła: oregano, majeranek, rozmaryn (każde opcjonalnie)
– olej lub smalec (najlepiej gęsi smalec)
– opcjonalnie pocięta skórka z 1/4 pomarańczy
– mały kawałek dyni (opcjonalnie – choć w sezonie bardzo dobry dodatek)
– sos do pieczeni

Wykonanie:
Obieramy: marchewkę, pietruszkę, cebulę (pozostawić w całości), ziemniaki, kroimy wszytko wzdłuż na ćwiartki (lub połówki, jeśli warzywa są małe lub bardzo młode).
Gotujemy w garnku osoloną wodę, wrzucamy na 5 minut wszystkie powyższe warzywa, odlewamy wodę i pozwalamy reszcie odparować.

Wrzucamy wszytko na brytfankę, dodajemy olej (lub smalec), nie obrane ząbki czosnku, utartą skórkę z pomarańczy, dynie pokrojoną w kawałki (mniej więcej 1,5 wielkości reszty warzyw) oraz zioła, sól i pieprz, i wszytko mieszamy, aby było równo pokryte olejem i przyprawami.
W środek wkładamy kawałem mięsa (można dowolnie zamarynować, ale polecam spróbować bez żadnej marynaty i bez solenia czy pieprzenia).

Wkładamy do piekarnika nagranego do 180 stopni i pieczemy przez około godziny aż warzywa będą miękkie, wołowina przez ten czas też powinna się upiec (chyba, że daliśmy duży kawałek).
Kroimy wołowinę na cieniutkie plasterki w poprzek włókien układamy na talerzu i polewamy sosem do pieczeni, układamy warzywa. Serwujemy na stół.
Wszystko można przygotować wcześniej i tylko wrzucić do piekarnika więc wspaniale nadaje się na małe przyjęcie obiadowe, lub romantyczną kolację … Lampka czerwonego wytrawnego wina będzie doskonałym dodatkiem.
zdjęcie i przepis www.pychotka.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *