Składniki:
– kawałek wołowiny bez kości
– 1,5 dużej marchewki na osobę
– dwie małe cebulki na osobę
– 1,5 dużej pietruszki na osobę
– 2 ziemniaki na osobę
– kilka ząbków czosnku
– sól, pieprz
– zioła: oregano, majeranek, rozmaryn (każde opcjonalnie)
– olej lub smalec (najlepiej gęsi smalec)
– opcjonalnie pocięta skórka z 1/4 pomarańczy
– mały kawałek dyni (opcjonalnie – choć w sezonie bardzo dobry dodatek)
– sos do pieczeni
Wykonanie:
Obieramy: marchewkę, pietruszkę, cebulę (pozostawić w całości), ziemniaki, kroimy wszytko wzdłuż na ćwiartki (lub połówki, jeśli warzywa są małe lub bardzo młode).
Gotujemy w garnku osoloną wodę, wrzucamy na 5 minut wszystkie powyższe warzywa, odlewamy wodę i pozwalamy reszcie odparować.
Wrzucamy wszytko na brytfankę, dodajemy olej (lub smalec), nie obrane ząbki czosnku, utartą skórkę z pomarańczy, dynie pokrojoną w kawałki (mniej więcej 1,5 wielkości reszty warzyw) oraz zioła, sól i pieprz, i wszytko mieszamy, aby było równo pokryte olejem i przyprawami.
W środek wkładamy kawałem mięsa (można dowolnie zamarynować, ale polecam spróbować bez żadnej marynaty i bez solenia czy pieprzenia).
Wkładamy do piekarnika nagranego do 180 stopni i pieczemy przez około godziny aż warzywa będą miękkie, wołowina przez ten czas też powinna się upiec (chyba, że daliśmy duży kawałek).
Kroimy wołowinę na cieniutkie plasterki w poprzek włókien układamy na talerzu i polewamy sosem do pieczeni, układamy warzywa. Serwujemy na stół.
Wszystko można przygotować wcześniej i tylko wrzucić do piekarnika więc wspaniale nadaje się na małe przyjęcie obiadowe, lub romantyczną kolację … Lampka czerwonego wytrawnego wina będzie doskonałym dodatkiem.
zdjęcie i przepis www.pychotka.pl