Składniki:
- 4 filety z dorsza
- 1 marchewka
- 1 por/ biała część/
- 1 średnia cebula
- sok z 1 cytryny
- olej
- mąka
- 1 szklanka śmietany
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka posiekanej natki koperku
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Filety skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i odstawić na 15 minut. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w słupki. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Por przekroić w pół i pokroić w półkrążki. Śmietanę wymieszać z ziołami , doprawić do smaku solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić warzywa, posolić i przesmażyć. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć ryby z obu stron. Ryby przełożyć do rondla z warzywami, wlać śmietanę, dusić na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Podawać z frytkami.