Składniki:
• 2 średnie dorady
• ½ szklanki oleju
• 2 łyżki soi lub fasoli
• papryczka chili
• 4 cebule
• ½ szklanki mleka kokosowego
• łyżka mąki pszennej
• sól pieprz
• czosnek
• cukier
• mielony imbir
• natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Ryby odfiletować; każdy płat natrzeć solą i pieprzem. Ugotowaną na miękko soję lub fasole przetrzeć przez sito.Cebulę,2 małe ząbki czosnku, chili oczyścić i pokroić w kosteczkę.
Na patelni rozgrzać połowę oleju, zeszklić cebulę, czosnek i chili, a pod koniec dodać szczyptę imbiru.
Dołożyć soję lub fasolę, dusić razem 2 minuty. Dodać 2 łyżeczki cukru i mleka kokosowego. Cały czas mieszać ,dopóki nie powstanie gęsty sos .Filety rybne obtoczyć w mące. Na drugiej patelni rozgrzać resztę oleju. Smażyć ryby z obu stron ,aż się zrumienią.
Usmażone ryby osączyć z tłuszczu. Podawać polane sosem i posypane natką.