Składniki:
• szklanka mąki ziemniaczanej
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• po pół łyżeczki soli i papryki
• 2 białka
• 50 dag białych szparagów
• 50 dag zielonych szparagów
• szczypta cukru
• sól
• 40 dag tuńczyka lub dorsza
• skórka otarta z limetki
• pieprz
• 1,5 l oleju do smażenia
• kawałeczek imbiru (1 cm)
• strąk chili
• 1/2 soku pomarańczowego
• odrobina sambal oelek
• łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przyrządzenia:
Wymieszać szklankę mąki ziemniaczanej, proszek do pieczenia, sól i paprykę, dodać 150 ml zimnej wody. Ubić na sztywno białka i wmieszać do ciasta. Drobniutko posiekać imbir oraz chili ,wsypać do soku pomarańczowego i gotować 15 minut. Doprawić sos odrobiną sambal oelek. Łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszać w 5 łyżkach zimnej wody i wlej do sosu. Oczyścić i przepołowić szparagi. Gotować je ok.7 minut w osolonej wodzie z dodatkiem cukru.
Odcedzić na durszlaku ,kawałki szparagów zanurz w cieście i smażyć na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Rybę natrzeć skórką z limetki posypać pieprzem i podawać ze szparagami i sosem – pokrojoną surową albo usmażoną na oleju.
1 comment for “Szparagi po japońsku”