Składniki na 10 litrów wina:
– 2,5 kg żyta,
– garść rodzynek,
– 2,25 kg cukru
– 6 -8 dag kwasu cytrynowego,
– 4 g fosforanu amonowego.
Wykonanie:
Oczyszczone żyto opłukać szybko zimną wodą. Ziarno odcedzić i wsypać do butli o pojemności 15 l (wino z żyta burzliwie fermentuje). Zalać 2 litrami przegotowanej i ostudzonej wody z zawartością kwasu cytrynowego.
Po kilku godzinach dolać 5 litrów roztworu wody z 1,5 kg cukru (2/3 przewidzianego cukru) Dodać 3 gramy fosforanu amonowego oraz silnie fermentującej matki drożdżowej (najlepiej rasy Tokaj Nr 13 lub Bingen Nr 5).
Zamknąć butlę korkiem z rurką fermentacyjną.
Po 4 – 5 dniach burzliwej fermentacji dodać resztę roztworu cukrowego (ok. 2 – 3 litrów) tak, aby było 10 litrów moszczu w butli oraz 1 gram pożywki (fosforanu amonowego).
Po 3 – 4 tygodniach młode wino zlać do innej butli na spokojną fermentację, która rwa ok. 3 tygodni.
Następnie ściągnąć wino do dojrzewania.
Wino z żyta szybko się klaruje i dojrzewa.
W ciągu niecałego roku jest gotowe do spożycia.
2 comments for “Domowe wino z żyta”