Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Domowe wino z żyta

Składniki na 10 litrów wina:
– 2,5 kg żyta,
– garść rodzynek,
– 2,25 kg cukru
– 6 -8 dag kwasu cytrynowego,
– 4 g fosforanu amonowego.

Wykonanie:
Oczyszczone żyto opłukać szybko zimną wodą. Ziarno odcedzić i wsypać do butli o pojemności 15 l (wino z żyta burzliwie fermentuje). Zalać 2 litrami przegotowanej i ostudzonej wody z zawartością kwasu cytrynowego.
Po kilku godzinach dolać 5 litrów roztworu wody z 1,5 kg cukru (2/3 przewidzianego cukru) Dodać 3 gramy fosforanu amonowego oraz silnie fermentującej matki drożdżowej (najlepiej rasy Tokaj Nr 13 lub Bingen Nr 5).
Zamknąć butlę korkiem z rurką fermentacyjną.
Po 4 – 5 dniach burzliwej fermentacji dodać resztę roztworu cukrowego (ok. 2 – 3 litrów) tak, aby było 10 litrów moszczu w butli oraz 1 gram pożywki (fosforanu amonowego).
Po 3 – 4 tygodniach młode wino zlać do innej butli na spokojną fermentację, która rwa ok. 3 tygodni.
Następnie ściągnąć wino do dojrzewania.
Wino z żyta szybko się klaruje i dojrzewa.
W ciągu niecałego roku jest gotowe do spożycia.

2 comments for “Domowe wino z żyta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *