Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto z „paznokciami” trochę drogi ale pyszny

Przepis ten już raz podałam ale chyba nie dotarł do pychotki powtarzam go bo jest naprawdę smaczny choć nazwa może niezbyt smaczna.

Składniki:


– 20-25 dkg płatkow migdałowych
– 45 dkg margaryny (może być kasia)
– 3 szklanki mąki
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 5 surowych żółtek

Wykonanie:
Z podanych składników (bez płatków migdałowych) zagnieść kruche ciasto i następnie podzielić na 3 części.Schłodzić.
Z pozostałych białek i 1 szklanki cukru/kryształu/ oraz i opakowania cukru pudru ubić pianę
Jedną część ciasta rozwałkować na nią dać 1/3 część piany i na to ułożyć część migdałowych płatków.
Upiec w średnio nagrzanym piekarniku. to samo zrobić z pozostałym ciastem.

Masa:
– 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego gotować 2 do3 godzin następnie wystudzić.
– Utrzeć dwie kostki masła (bez dodatku oleju) i do tego dodawać schłodzone mleko ucierając powoli. Gotową masą przełżyć placki.
Zawinąć w ściereczkę dać do worka i jeść na drugi dzień (choć świerze też jest smaczne) Placek ten jest dosyć drogi ale naprawdę warto go spróbować. Smacznego!!

8 comments for “Ciasto z „paznokciami” trochę drogi ale pyszny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *