Składniki:
- 1 kg mieszanego mięsa mielonego
- 20 plastrów bekonu
- 1 duża cebula
- natka pietruszki
- ulubione zioła przyprawowe
- 1 jajko
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Cebulę i czosnek obrać, bardzo drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, leciutko przyrumienić na nim cebulkę i masło. Do mięsa doda cebulę i czosnek, jajko, zioła, drobniutko posiekaną natkę pietruszki, przyprawić pikantnie, dokładnie wymieszać farsz. Podzielić na 10 części. Każdą część formować w kształcie kiełbaski, owinąć 2 plastrami bekonu, posmarować oliwą, układać na blasze do pieczenia. Piec przez 30 – 45 minut w temperaturze 25 stopni C.
Ja farsz przyprawiam solą, pieprzem, odrobiną kminku, majeranku i chili, a używam tylko mięsa wieprzowo – drobiowego.