Składniki:
-
- 1 kg świeży szpinak
- 1 szklanka gęstego jogurtu
- 2 cebule, drobno pokrojone
- 4 ząbki czosnku, drobno pokrojone (nieobowiązkowy)
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
Szpinak dokładnie umyć pod bieżącą wodą, obciąć szypułki, pokroić. W dużej patelni rozgrzać olej, zeszklić czosnek i cebulę, dodać szpinak, dusić na małym ogniu. Miękki przełożyć do miseczki, schłodzić w lodówce. Jogurt wymieszać z solą i pieprzem, (ubić mikserem) zalać nim zimny szpinak, zmiksować w blenderze. Mieszanka powinna być gęsta i jednorodna. Doskonale smakuje z chipsami, daniami z grilla itp.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia