Składniki:
- 50 dkg nerek wieprzowych lub cielęcych
- 50 dkg ziemniaków
- 1 korzeń pietruszki
- 1 korzeń marchewki
- 1 cebula
- 1 szklanka czerwonego wina
- 5 dkg blanszowanych pieczarek
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Nerki umyć, przekroić je na połowę, zalać zimną wodą, odstawić na 3 godziny kilkakrotnie zmieniając wodę. Z wymoczonych nerek wyciąć białe części, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, odlać wodę. Ponownie zalać wodą, gotować aż nerki zmiękną. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i cebulę obrać, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać cebulę, smażyć mieszając aż stanie się szklista, dodać ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, smażyć mieszając 5 minut. Ugotowane nerki pokroić w plastry. W rondlu wymieszać nerki z zawartością patelni, dodać wino i przyprawy, dusić aż warzywa będą miękkie, skorygować smak i podawać.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Teresę Niemirycz