Składniki:
- 1 kg nerek wieprzowych
- 1 szklanka sosu pomidorowego
- 1 cytryna
- 2 marchewki
- 1 seler naciowy
- 3 ogórki marynowane
- 2 cebule
- 8 średnich ziemniaków
- 3 łyżki oleju
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Nerki rozciąć wzdłuż na połowę, wyciąć białe miseczki, moczyć przez kilka godzin w wodzie kilkakrotnie ją zmieniając. Następnie trzy krotnie je obgotować. Na patelni rozgrzać olej, dodać obraną i pokrojoną cebulę, mieszając podgrzewać aż stanie się szklista. Dodać nerki i smażyć przez 7 minut. Seler naciowy pokroić dodać do duszących się nerek, podobnie postąpić z marchewką, ziemniakami i ogórkami. Po kilkunastu minutach gdy ziemniaki i marchew zmiękną, dodać sos pomidorowy, przyprawić solą i pieprzem, dusić razem 15 minut. Pod koniec duszenia dodać obrany i drobno posiekany czosnek. Podawać obsypane zieleniną i pokrojoną w plastry cytryną.