Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cykoria z serem pleśniowym i orzechami w karmelu

Składniki:

  • 2 kolby czerwonej cykorii
  • 15 dag sera pleśniowego
  • ½ szkl. gęstej śmietany
  • garść orzechów włoskich
  • 8 łyżek cukru

Sposób wykonania:

  1. Ser rozgnieć widelcem po czym dodać do niego śmietanę, dokładnie wymieszać i rozłożyć na liściach cykorii.
    Na patelni z odrobiną wody podgrzać cukier, aby powstał karmel, wówczas dodać do niego orzechy.
    Całość dokładnie wymieszać i wyjąć orzechy na blasze aby obciekły z karmelu. Następnie schłodzone orzechy ułożyć na liściach cykorii.
    Przed podaniem wierzch sałatki można udekorować nitkami karlemu.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Tomasza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *