Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cukinie z serem pleśniowym

Składniki:

  • 4 nieduże cukinie
  • 4 średnie cebule
  • 3 pomidory
  • 15 dkg sera pleśniowego
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki masła
  • zioła prowansalskie
  • sól czosnkowa, sól zwykła do smaku

Sposób wykonania:
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na połówki, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 5 minut. Ser zmiksować z żółtkami, przyprawić do smaku ziołami prowansalskimi. Powstałą masą posmarować cukinie. Cebulę obrać, pokroić w  cienkie plasterki, zeszklić na dwóch łyżkach masła, posolić.  Rozgrzać piekarnik. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć cebulą, ułożyć na niej cukinie i zapiekać 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Przed podaniem udekorować plasterkami pomidorów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *