Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cukinie z orzechami włoskimi

Składniki:

  • 4 cukinie
  • 1 cebula
  • ćwierć szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki tartej bułki
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • łyżka posiekanej szałwii
  • sól
  • pieprz
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

    Sposób wykonania:
    Cukinie przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć część miąższu, który wrzucić na osolony wrzątek na minutę po czym go odcedzić, przelać zimną wodą.
    Następnie posiekać cebule, zeszklić na rozgrzanym maśle, po czym dodać przecier pomidorowy, tartą bułkę, wymieszać i zdjąć z ognia, wówczas dodać pokrojony miąższ z cukinii, szałwię, orzechy, sól, pieprz oraz wbić jajko.
    Całość dokładnie wyrobić i farszem nadziać połówki cukinii.
    Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać ok. 20 min.
    Przed końcem pieczenia polać śmietaną a przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *