*Cykl – przepisy mistrzów.
Składniki:
- Comber z sarny bez kości 600 g
- kozi ser 300 g
- tymianek 20 g
- cytryna 50 g
- żurawina do mięs 100 g
- chrzan 100 g
- pomarańcze 100 g
- dżem porzeczkowy 100 g
- wino czerwone wytrawne 100 g
- sól, pieprz biały mielony
- sałata strzępiasta szczypiorek i skórka pomarańczowa do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
Comber z sarny oczyścić z błon i zamarynować w przyprawach i winie przez min. 4 godziny. Następnie nafaszerować comber kozim serem i podwedzić w garnku na sitku z tymiankiem przez ok. 15 minut. Zrolować na grubość bagietki i piec w temp. 200 stopni przez ok. 15-20 minut. Sporządzić sos cumberland z żurawiną i ułożyć wszystko na talerzu, dekorując sałatą strzępiastą, szczypiorkiem i skórką pomarańczową.
Autor: Grzegorz Bilnicki