Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasta kruche i półkruche – krok po kroku

Nie są zbyt kosztowne, są łatwe i szybkie do wykonania. Cechą charakterystyczną tych ciast jest ich kruchość, uzyskana dzięki dodatkowi tłuszczu, który utrudnia sklejanie się poszczególnych składników ciasta.
Do ciasta kruchego dodaje się więcej tłuszczu – 1 część tłuszczu na 2 części mąki ,
Do ciasta półkruchego – 1 część tłuszczu na 3 części mąki.
Podstawowymi składnikami ciasta kruchego są: mąka, tłuszcz ( masło, margaryna, smalec lub różne tłuszcze wymieszane ze sobą w odpowiednich proporcjach ),żółtka, czasem śmietana i dodatki zapachowe i smakowe.
Skład ciasta półkruchego jest taki sam, różni się proporcją i jest spulchniane proszkiem do pieczenia albo amoniakiem w proszku.
Technika sporządzania ciasta kruchego i półkruchego
1) przesianie mąki na stolnicę
2) wymieszanie mąki ze środkami spulchniającymi ( jeśli ciasto półkruche )
3) dodanie do mąki tłuszczu i dokładne posiekanie
4) dodanie żółtek ( surowych lub gotowanych ) oraz pozostałych składników i szybkie wyrobienie ( zbyt długie wyrabianie powoduje utratę kruchości )
5) schłodzenie w lodówce lub zanurzenie szczelnie zawiniętego ciasta w woreczku foliowym w zimnej wodzie
6) równomierne rozwałkowanie schłodzonego ciasta, lekko podsypanego mąką, na grubość ok. ½ cm.
7) przeniesienie na wałku rozwałkowanego ciasta na blachę lub uformowanie z niego ciastek, babeczek, pasztecików itp.
8) pieczenie ciasta w temperaturze ok. 200-220°C, przez ok. 20-30 min.
9) wyjęcie ciasta z blachy lub foremek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *