Ciasto:
Nadzienie;
Masa:
Sposób wykonania:
- Składniki podane na ciasto dokładnie ze sobą wyrobić po czy owinąć go folią aluminiowa i wstawić do lodówki na 30 minut.
W między czasie obrane gruszki pokroić na mniejsze kawałki, które skropić sokiem z cytryny po czym przełożyć je na patelnie z rozgrzanym masłem.
Posypać je cynamon oraz cukrem i dusić do miękkość gruszek.
Następnie ciasto wyłożyć na dno blachy wyłożonej papierem pergaminowym, nakłuć go widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut.
Na rozgrzanym maśle uprażyć orzechy i dodać do nich miód oraz mleko.
Gruszkową masę rozłożyć na podpieczonym cieście i wstawić ponownie do piekarnika na około 40 minut.
Po upieczeniu masę miodową-orzechową na wierzchu i udekorować orzechami.