Składniki:
- 1 l jogurtu
- 4 ogórki
- pęczek rzodkiewki
- 3 cebule
- cytryna
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 3 ząbki czosnku
- pęczek włoszczyzny
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Włoszczyznę zalać wodą i ugotować wywar po czym doprawić go do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie połowę ogórków zmiksować i dodać do wywaru.
Pozostałe ogórki pokroić w kostkę, rzodkiewki w półplasterki a dymkę posiekać i również dodać do wywaru.
Na sam koniec dodać startą skórkę i wyciśnięty sok z cytryny wymieszany z jogurtem.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz posiekanym czosnkiem.
Wstawić do lodówki na około 5 godzin.
Przed podaniem posypać uprażonymi na suchej patelni orzechami.