Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chłodnik na wywarze z botwinki

 

Składniki:

  • 1,5 l wody
  • włoszczyzna
  • kostka rosołowa
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 buraki
  • 2 pęczka botwinki
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 ogórek
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • 16 przepiórczych  jaj

 

Sposób wykonania:

  1. Buraki pokroić w kostkę, włoszczyznę obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
    Całość zalać wodą z rozpuszczoną w niej kostką rosołową , wrzucić listek laurowy oraz ziele angielskie i trzymać razem na ogniu około 30 minut.
    Po tym czasie z powstałego wywaru wyjąc buraki i włoszczyznę a wrzucić posiekaną botwinkę i gotować około 15 minut.
    Następnie zdjąć z ognia, połączyć z jogurtem id oprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Gdy ostygnie dodać posiekana rzodkiewkę, ogórek oraz koperek.
    Schłodzić w lodówce.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *