Składniki:
- 1,5 l wody
- włoszczyzna
- kostka rosołowa
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 4 buraki
- 2 pęczka botwinki
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 ogórek
- 400 ml jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
- 16 przepiórczych jaj
Sposób wykonania:
- Buraki pokroić w kostkę, włoszczyznę obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Całość zalać wodą z rozpuszczoną w niej kostką rosołową , wrzucić listek laurowy oraz ziele angielskie i trzymać razem na ogniu około 30 minut.
Po tym czasie z powstałego wywaru wyjąc buraki i włoszczyznę a wrzucić posiekaną botwinkę i gotować około 15 minut.
Następnie zdjąć z ognia, połączyć z jogurtem id oprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Gdy ostygnie dodać posiekana rzodkiewkę, ogórek oraz koperek.
Schłodzić w lodówce.