Składniki: 2 piersi z indyka 2 łyżki powideł śliwkowych 5 łyżek oliwy 4 łyżki octu balsamicznego 35 dkg śliwek węgierek/mrożonki/ pęczek szczypiorku sól, pieprz do smaku 2 kostki cebulowe Sposób przyrządzenia: Powidła wymieszać z 1 łyżką octu balsamicznego i 2 łyżkami oliwy. Mięso umyć, osuszyć i posmarować przygotowaną mieszanką, oprószyć solą i pieprzem, odstawić do…
Kategoria: Przepisy kulinarne
Udka z kuczaka
Udka z kurczaka w białym winie z gruszkami
by Teresa Archacka • • 0 Comments
Składniki: 2 kg udek z kurczaka/około10-12 szt/ 6 gruszek sól, pieprz ½ szklanki białego wina 1 łyżka tymianku 1 łyżka estragonu 1 łyżka rozmarynu sok z 2 cytryn Sposób przyrządzenia: Udka umyć, osuszyć natrzeć solą i pieprzem zalać sokiem z jednej cytryny , dodać część ziół. Włożyć do lodówki na 30 minut. Gruszki obrać, usunąć…
Kaczka
Kaczka z suszonymi śliwkami
by Teresa Grzegorzek • • 0 Comments
Składniki: 1 kaczka ½ kg makaronu 30 dkg suszonych śliwek sok z 1 dużej cebuli ½ szklanki wywaru drobiowego 3-4 łyżki śmietany sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Kaczkę włożyć na kilka sekund do wrzątku, przełożyć do miski z zimną wodą, osączyć. Kaczkę natrzeć solą i sokiem z cebuli. Ugotować makaron , odcedzić przelać zimną…
Indyk
Indyk w sosie czosnkowo-jabłkowym
by Maja Prusaczyk • • 0 Comments
Składniki: 1 duża pierś z indyka 4 łyżki miodu 4-5 ząbków czosnku 3-4 jabłka przyprawa do indyka przyprawa curry zioła prowansalskie bazylia, słodka papryka proszku 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek Sposób przyrządzenia: Przyrządzić marynatę: oliwę wymieszać z przyprawą z indyka, dodać przyprawę curry, słodką paprykę w proszku, i zioła. Mięso natrzeć marynatą, włożyć na…