Składniki: ½ dużego kurczaka 2 łyżki oleju 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki piure pomidorowego ½ szklanki mleka szczypta curry sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kurczaka umyć, osuszyć. Przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Podzielić na porcje. Czosnek i cebulę obrać, rozdrobnić wg upodobań. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, dodać…
Kategoria: Drób
Indyk
Sznycle z indyka z sosem z sera roquefort
by Redakcja • • 0 Comments
Składniki: 4 sznycle z indyka po 180 g 1/2 l śmietany 100 g sera roquefort 1 cytryna / sok oraz starta skórka/ 40 g masła 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki tymianku sól 1 łyżka koniaku lub calvadosu grubo zmielony czarny pieprz Przygotowanie: Rozgnieciony ser roquefort wymieszać ze śmietaną i zagotować na niewielkim ogniu na…
Kurczak
Filet z kurczaka z arbuzem
by Daga • • 0 Comments
Składniki: 4 filety z kurczaka ¼ arbuza 1 główka sałaty 6 łyżek oliwy sól, pieprz Marynata do mięsa: 6 łyżek keczupu 2 łyżki octu 3% 2 łyżki płynnego miodu szczypta chili w proszku Dresing do sałaty: 3 łyżki octu winnego 2 łyżki soku pomarańczowego 2 łyżki posiekanych orzechów nerkowca sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Z arbuza…
Kurczak
Frykas z kurczaka w sosie serowym
by Magda K • • 0 Comments
Składniki: 300g sera Lazur kremowy 150g sera Lazur grzybowy 600g fileta z kurczaka 200ml śmietany 36% 200ml wody przyprawa warzywna sól Sposób przyrządzenia: Filet kroimy w kosteczki ok. 1cm a następnie gotujemy w małej ilości wody z solą i przyprawą warzywną. Następnie odlewamy wodę i dodajemy sery Lazur kremowy i Lazur grzybowy, śmietanę i energicznie…
Udka z kuczaka
Fasolka szparagowa z udkami kurczaka pieczona
by Teresa • • 0 Comments
Składniki: 3 udka z kurczaka (górne części) 25 dkg fasolki szparagowej 1 duża cebula oliwa z oliwek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić w pół plastry. Fasolkę umyć, podzielić strąki na mniejsze części. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, posolić, dodać fasolkę i gotować 8 minut, pod koniec gotowania dodać cebulę, odcedzić. Udka z…