Składniki: 2 filety z piersi kurczaka 10 dkg małych pieczarek 1 łyżka oleju 1 łyżka soku cytrynowego sól, pieprz Sos: 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki octu ryżowego lub winnego 1 łyżka bulionu z kurczaka 1 łyżka sosu chili lub pikantnego keczupu 2 łyżki soku pomarańczowego 1 łyżka mąki kukurydzianej Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć.,…
Kategoria: Drób
Kurczak
Kurczak w pikantnym cieście
by Natasza • • 0 Comments
Składniki: 1 kurczak sól, pieprz olej Ciasto: 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki majonezu 1/3 łyżeczki chili mielonego Sposób przyrządzenia: Kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na nieduże porcje, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na kilka godzin do lodówki. Przygotowujemy ciasto, musi być gęste i pikantne. W tym celu mieszamy wszystkie…
Udka z kuczaka
Udka kurczaka w sosie słodko ostrym
by dominikab • • 0 Comments
Składniki: 6 udek kurczaka 2 łyżki oliwy 4 łyżki masła sól, pieprz Sos: 4 łyżki cukru 3 łyżki octu ryżowego lub białego winnego 1/2 szklanki ketchupu 1/2 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżeczka tartego imbiru szczypta chili w proszku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na patelni roztopić masło, udka obsmażyć, po 5 minut z każdej strony. Posypać…
Udka z kuczaka
Udka kurczaka w sosie brokułowym
by dominikab • • 0 Comments
Składniki: 6 udek kurczaka 2 łyżki oliwy 4 łyżki masła sól, pieprz Sos: brokuła 12 łyżka zielonego konserwowanego groszku 1 szklanka dobrej śmietany szczypta gałki muszkatołowej ½ łyżeczki kurkumy. pieprz, sól . Sposób przyrządzenia: Na patelni roztopić masło, udka obsmażyć, po 5 minut z każdej strony. Posypać solą i pieprzem. Przełożyć do płytkiego żaroodpornego naczynia. Wstawić do…
Gęś
Wątróbki gęsie po transylwańsku
by Daga • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg wątróbek gęsich 3 dkg tłuszczu z gęsi 1 łyżka śmietany 1 łyżka mąki 1 cebula 1 pietruszka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Wątróbki obrać z żył, umyć, zalać mlekiem, odstawić w chłodne miejsce na 60 minut. Ponownie wypłukać, osuszyć. Przyprawić solą i pieprzem, odłożyć na 20 minut. Pietruszkę i cebulę obrać. Pietruszkę pokroić…