Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Drób

Kurczak i Drób: Przepisy kulinarne

W tym dziale znajdziesz ponad tysiąc przepisów kulinarnych na kurczaka, gęś, indyka i inny drób nawet strusia 

Filet z indyka w miodowo cytrynowym sosie

Składniki: 1 filet z piersi indyka Glazura: 3 łyżki oleju 3 łyżki miodu 2 łyżki masła 2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku 1 łyżka musztardy 1 szklanka białego wina sok z 1 cytryny 1 łyżeczka otartej z cytryny skórki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W niedużym rondlu rozgrzać masło, dodać czosnek, smażyć 1 minutę, dodać pozostałe składniki…

Faszerowany udziec indyka

Składniki: 1 udziec z indyka Farsz: 1 mała, czerstwa bułeczka pokrojona w kostkę 1 pokrojona drobno cebula 2 łyżki oleju 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 5 dkg pokrojonego w kostkę boczku 1 jajko sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Wytrybować uważnie kość z udźca indyka, mięso natrzeć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć…

Udka kurczaka w złotym cieście

Składniki: 5 udek z kurczaka 1 drobno posiekana cebulka 2 jajka 1 szklanka tartego żółtego sera ½ szklanki mleka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, ulubione zioła olej Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone udka kurczaka przekroić na połowę. Na patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim porcje mięsa, odłożyć. Ser, mąkę ziemniaczaną, jajka, mleko i cebulkę…

Udka kurczaka w sosie śmietanowym z rodzynkami

Składniki: 5 udek z kurczaka ½ szklanki bulionu mięsnego 1 łyżka mąki pszennej 5 dkg masła 1 łyżka koniaku 2/3 szklanki śmietany kremowej 5 dkg rodzynek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone udka obtoczyć w mące wymieszanej z przyprawami. Na patelni rozgrzać masło, obrumienić na nim przyprawione wcześniej udka, przełożyć do rondla, podlać bulionem,…

Kurczak w arachidowo miodowej glazurze

Składniki: 1 podzielony na porcje kurczak 2 łyżki miodu 3 łyżki masła 3 łyżki wyprażonych, zmielonych orzechów arachidowych Sposób przyrządzenia: Rozpuścić masło, dodać miód i mielone orzechy, sól i pieprz. Tak przygotowanymi przyprawami nasmarować porcje kurczaka, odstawić do lodówki na około 60 minut. Porcje kurczaka ułożyć na blaszce do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym…