Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Kurczak

Przepisy kulinarne na dania z kurczaka, od „kurczaka pieczonego” po „kurczaka po tajsku”.
Zapraszamy do naszej kolekcji przepisów na kurczaka. 

Kurczak w różowym sosie

Składniki: filet z kurczaka 2 łyżki oleju cebula 1 torebka ryżu 2 łyżki miodu 2 łyżki musztardy łyżeczka majonezu ząbek czosnku sól pieprz oregano Przygotowanie: Fileta z kurczaka umyć i pokroić wzdłuż w szerokie paski. Cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażyć cebulę z kawałkami kurczaka, od czasu do czasu mieszając. Ryż…

Kurczak w marynacie z suszonych moreli

Składniki: kurczak 4 cebule główka czosnku kilka suszonych moreli 1 szkl. wina łyżka oliwy łyżeczka cukru sól pieprz Sposób wykonania: Morele, cebule i czosnek drobno posiekać po czym dodać wino, cukier, oliwę oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać i zalać marynatą kurczaka podzielonego na porcję. Odstawić w chłodne miejsce na 2 dni. Po tym…

Roladki z kurczaka z szynką

Składniki: 4 piersi kurczaka ½ łyżeczki białego pieprzu ¼ łyżeczki szałwii 4 cienkie plastry szynki 4 wykałaczki 4 łyżki masła 1/8 l sherry 20 dag kwaśnej śmietany sól Sposób wykonania: Mięso oprószyć solą oraz pieprzem i natrzeć je szałwią po czym owinąć w plasterek szynki i śpiąc wykałaczką. Smażyć roladki na rozgrzanym maśle. Tłuszcz pozostały…

Kurczak w sosie cebulowym

Składniki: 1 kurczak 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżki mąki 2 cebule 3 łyżki oleju ¼ l białego wina ¼ l śmietany Sposób wykonania: Kurczaka podzielić na porcje, które oprószyć mąką, solą oraz pieprzem. Następnie cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju po czym cebulę wyjąć a włożyć kurczaka, obsmażyć. Do podrumienionego kurczaka…

Pierś kurczaka z krewetkami

Składniki: 2 piersi kurczaka 10 dag krewetek sól pieprz olej 1 cytryna 1 łyżka masła natka pietruszki Sposób wykonania: Piersi kurczaka zbić lekko tłuczkiem po czym oprószyć je solą oraz pieprzem i obsmażyć na rozgrzanym oleju. W między czasie krewetki odsączyć z zalewy i podgrzać na rozgrzanym maśle. Przed podaniem kurczaka obłożyć krewetkami, udekorować natką…