Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Buraczki w marynacie

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 1 korzeń chrzanu
  • 1 łyżeczka owoców kolendry
  • 8 goździków
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml octu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli

Sposób wykonania:

  1. Buraki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1,30 min.
    Upieczone buraki obrać i pokroić na plasterki.
    Następnie zagotować ocet z dodatkiem 500 ml wody, chrzanem pokrojonym w słupki, czosnkiem pokrojonym w plasterki, kolendrą, goździkami, solą oraz cukrem.
    W między czasie buraki przełożyć do słoików po czym zalać je marynatą.
    Słoiki szczelnie zakręcić i odstawić je na kilka dni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *