Składniki
Pulpety:
- 50 dkg grzybów
- 25 dkg białej kiełbasy
- 1 – 2 jajka
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki tartej bułki (lub kaszy manny)
- sól, pieprz
Bulion:
- 20 dkg pręgi wołowej
- 25 dkg kości
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ½ cebuli
- kawałek selera
- 1,5 l wody
- liść laurowy, ziele angielskie
- 2 ząbki czosnku
- szczypta cukru
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Kości i mięso zalać zimną wodą, dodać cukier, liść laurowy, ziele angielskie i warzywa, gotować powoli 2 godziny. Wywar przecedzić na gęstym sicie, dodać połowę oczyszczonych i pokrojonych grzybów, nadal powoli gotować.
Pozostałe grzyby oczyścić, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, dodać grzyby, smażyć powoli aż odparuje powstały sos. Podrumienione grzyby, kiełbasę i wołowinę z wywaru, oraz natkę pietruszki zmielić w maszynce do mięsa, dodać przyprawy, jajka lub jajka i tyle tartej bułki aby uzyskać masę dającą się formować w niewielkie pulpety. Tak przygotowane pulpety dodać do wywaru z którego wcześniej należy usunąć grzyby i przyprawić, powoli gotować około 10 minut, skorygować smak bulionu. Podawać posypane zieleniną