Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bulion grzybowy z pulpetami

Składniki
Pulpety:

  • 50 dkg grzybów
  • 25 dkg białej kiełbasy
  • 1 – 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki tartej bułki (lub kaszy manny)
  • sól, pieprz

Bulion:

  • 20 dkg pręgi wołowej
  • 25 dkg kości
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ½ cebuli
  • kawałek selera
  • 1,5 l wody
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz do smaku


Sposób przyrządzenia:

Kości i mięso zalać zimną wodą, dodać cukier, liść laurowy, ziele angielskie i warzywa, gotować powoli 2 godziny. Wywar przecedzić na gęstym sicie, dodać połowę oczyszczonych i pokrojonych grzybów, nadal powoli gotować.
Pozostałe grzyby oczyścić, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, dodać grzyby, smażyć powoli aż odparuje powstały sos. Podrumienione grzyby, kiełbasę i wołowinę z wywaru, oraz natkę pietruszki zmielić w maszynce do mięsa, dodać przyprawy, jajka lub jajka i tyle tartej bułki aby uzyskać masę dającą się formować w niewielkie pulpety. Tak przygotowane pulpety dodać do wywaru z którego wcześniej należy usunąć grzyby i przyprawić, powoli gotować około 10 minut, skorygować smak bulionu. Podawać posypane zieleniną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *