Składniki:
• 1 -2 marchewki
• kawałek selera
• cebula
• 3 – 4 ziemniaki
• 2 łyżki ryżu
• 1 – 2 żółtka
• 4 łyżki tłuszczu
• zielenina
• jogurt naturalny
• sól, pieprz
gałki
• 30 dag mięsa mielonego
• białko
Sposób przyrządzenia:
Marchewki, seler i cebulę obrać, pokroić w kostkę, włożyć do głębokiego rondla i podsmażyć na tłuszczu. Zalać sześcioma szklankami wody, posolić do smaku, zagotować. Mielone mięso przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z białkiem. Z wyrobionej masy formować małe gałki. Wrzucać je stopniowo do wrzącej zupy i gotować. Po 15 – 20 minutach dodać ryż oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i nadal gotować.
Gdy składniki będą miękkie, wsypać sporo posiekanej zieleniny, odstawić zupę z ognia i podprawić żółtkami wymieszanymi z jogurtem.