Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chłodnik szczawiowy na serwatce

Składniki:

• około 20 dag szczawiu
• 3 szklanki serwatki
• szklanka śmietany
• 3 łyżki mąki
• 3 – 4 jaja
• łyżka masła
• koperek
• sól

Sposób przyrządzenia:
Serwatkę zagotować, po czym zagęścić ją mąką, rozmieszaną ze śmietaną.Po zagotowaniu odstawić. Szczaw opłukać i drobno posiekać, krótko poddusić go we własnym soku z niewielką i1ością masła. Ostudzić.Wymieszać ostudzoną i zaprawioną serwatkę ze szczawiem, osolić do smaku, dodać posiekany koperek.Ugotować na twardo po jaju na osobę, pokrajać, wrzucić do chłodnika.
Chłodnik ten można podawać do ziemniaków lub zalewać nim gorące jeszcze ziemniaki. Podobnie przyrządzano chłodnik z serwatki z kwasem buraczanym lub sokiem z kiszonych ogórków. Z jaj wówczas rezygnowano, a ziemniaki kraszono słoniną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *