Skład:
- 20dkg mięsa gotowanej kury
- 20dkg ryżu
- 15dkg porów
- 3 łyżki masła
- 1/2 szklanki śmietany
- 4 jaja
- 3 łyżki posiekanego koperku z nacią pietruszki
- sól
- pieprz
- szczypta szafranu
- masło i tarta bułka do formy
Sposób przyrządzenia:
Mięso zgotowanej kury pokroić w drobną kostkę. Pory oczyścić, umyć i drobno pokroić. Ryz przebrać, wypłukać i ugotować na sypko z dodatkiem poró i szafranu.
Do ugotowanego ryżu dodać pokrojone mięso, posiekaną nać pietruszki, śmietanę, masło utarte z żółtkami i ubita na sztywno pianę z białek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Formę budyniową wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką. Do przygotowanej formy włożyć masę, napełniając ja do 3/4 wysokości. Z zamknąć szczelnie i wstawić do garnka z wrzącą wodą. Gotować pod przykryciem około 45 minut lub zapiec. Podawać z dodatkiem sosu pomidorowego lub śmietanowego i surówkami.