Składniki:
- 4 pomidory
- mąka, jajka, bułka tarta
- olej do smażenia
- 1 łyżka octu balsamicznego
- ¼ szkl posiekanych liści bazylii
- 12 zielonych oliwek nadziewanych papryką
- ¼ szkl oliwy z oliwek
- 1 bochenek wiejskiego chleba
Sposób wykonania:
Pomidory pokroić na plasterki, które oprószyć mąką, obtoczyć w roztrzepanym ja jaku a następnie w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor po czym zdjąć je z ognia i pokroić na paseczki.
Następnie przełożyć pomidory do miski, dodać oliwki, ocet oraz bazylię i delikatnie wymieszać, odstawić na 10 minut.
Natomiast kromki chleba posmarować oliwą z oliwek i grillować na złoto.
Na powstałe grzanki rozłożyć pastę pomidorową i udekorować gałązkami bazylii.