Składniki:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ½ szkl posiekanej cebuli
- ½ szkl posiekanej papryczki jalapeno
- 2 łyżeczki drobno posiekanej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka sproszkowanego curry
- 1 łyżeczka sproszkowanego kminku
- ½ łyżeczka sproszkowanej kolendry
- ½ łyżeczki sproszkowanej kurkumy
- szczypta pieprzu
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżka rodzynek
- 1 ½ szkl majonezu sojowego
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- kilka kropel soku z cytryny
Sposób wykonania:
Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebulę, papryczki jalapeno i czerwoną paprykę.
Cały czas mieszając smażyć około 5 minut.
Po tym czasie dodać kminek, curry, kolendrę, kurkumę, pieprz oraz sól.
Całość wymieszać i trzymać na ogniu jeszcze przez 1 minutę.
Wówczas dodać jeszcze rodzynki i 1łyzkę wody.
Zdjąć z ognia i całość dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji po czym dodać jeszcze świeżą kolendrę oraz majonez sojowy i miksować jeszcze przez 30 sekund.
Na sam koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.