Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Brokuły w białym winie Iwony

Składniki:

  • 1 ½ kg brokułów
  • 1 cebula
  • 6 małych porów/ białe części/
  • ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • 6 łyżek oleju
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 12 filetów anchois


    Sposób przyrządzenia:

    Brokuły oczyścić, umyć, osączyć, podzielić na różyczki. Pory umyć, białe części pokroić w paski. Cebulę, obrać i drobniutko posiekać. Do naczynia żaroodpornego wlać olej, ogrzać w kuchence mikrofalowej około 2 minuty. Połowę brokułów wyłożyć w naczyniu przykryć połową porów, cebuli i anchois, posypać natką  pietruszki. Ułożyć  kolejną warstwę brokułów, cebuli, porów i anchois, oprószyć solą i pieprzem. Przykryć  i wstawić do kuchenki mikrofalowej na 15 minut, następnie zalać winem i jeszcze zapiekać przez 5 minut bez przykrycia.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *