Składniki:
- 1 ½ kg wołowiny
- 50 dag cebuli
- 2 łyżki masła
- kilka kromek ciemnego chleba
- 1 łyżka musztardy
- 200 ml bulionu
- ½ l ciemnego piwa
- 1 łyżeczka cukru
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Cebulę posiekać i zeszklić na odrobinę rozgrzanego masła.
Następnie mięso pokroić na plastry i lekko rozbić po czym układać plastry w naczyniu żaroodpornym przekładając je cebulką.
Całość oprószyć solą oraz pieprzem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15 minut.
Po tym czasie wyjąć mięso posypać zmielonym chlebem wymieszanym z musztardą.
Zalać piwem oraz bulionem posypać cukrem oraz posiekaną natką pietruszki i czosnkiem.
Dusić około 2 ½ godziny pod przykryciem.