Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bakłażany nadziewane indykiem

Składniki:

  • 3 bakłażany
  • 3 łyżki ryżu
  • 20 dag mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ½ szkl. startego sera
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Bakłażany przekroić wzdłuż na pół po czym zalać osoloną wodą i ugotować po czym odcedzić i wydrążyć miąższ.
W między czasie ugotować ryż według opisu na opakowaniu.
Następnie na patelni przesmażyć mięso razem z posiekaną cebulą cały czas mieszając, wówczas zdjąć z ognia, dodać miąższ bakłażana, ryż oraz resztę składników oprócz sera.
Dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Posypać stary tum serem i dusić około 15 minut pod przykryciem.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *