Składniki:
- 3 bakłażany
- 3 łyżki ryżu
- 20 dag mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- ½ szkl. startego sera
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Bakłażany przekroić wzdłuż na pół po czym zalać osoloną wodą i ugotować po czym odcedzić i wydrążyć miąższ.
W między czasie ugotować ryż według opisu na opakowaniu.
Następnie na patelni przesmażyć mięso razem z posiekaną cebulą cały czas mieszając, wówczas zdjąć z ognia, dodać miąższ bakłażana, ryż oraz resztę składników oprócz sera.
Dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Posypać stary tum serem i dusić około 15 minut pod przykryciem.