Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Aromatyczne żeberka w grzybowym sosie ze śliwkami Iwony

Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • 2 cebule
  • 8 dkg suszonych leśnych grzybów
  • 2 łyżki mąki
  • ½ szklanki śmietany
  • sól, pieprz do smaku
  • olej

Sposób przyrządzenia:
Żeberka umyć, osączyć na papierowym ręczniku, podzielić na porcje. Na patelni rozgrzać olej podsmażyć żeberka około 15 minut z każdej strony. Obrać cebulę, posiekać drobno i dodać do mięsa, podlać wodą i wymieszać , dodać suszone grzybki. Całość dusić około 1 ½ godziny. Powstały sos zagęścić mąką wymieszaną z 2 łyżkami wody, dodać śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapusty.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *