Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Aromatyczne małże gotowane w woku.

Składniki:

mule9fb.jpg

  • 2 kg żywych małży najlepszego gatunku
  • oliwa
  • 2 ząbki czosnku drobno krojone
  • 3 łodygi cytrynowej trawy, obranej ze skorki i drobno krojonej
  • 2 papryczki chili (ostre)
  • 3 łyżki drobno siekanego świeżego imbiru
  • 2 garście liści siekanej natki kolendry
  • 1 łyżeczka oliwy sezamowej
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 3 zielone cebulki
  • sok z 3 limonek
  • puszka mleka kokosowego – 400 ml.

Sposób przyrządzenia:
Rozgrzać małą ilość oliwy w woku na bardzo wysokiej temperatury i wrzucić małże z muszlami. Resztę składników posypać wokoło prócz soku i mleka. Mieszać muszle aż wszystkie się otworzą, wyrzucić te, które się nie otworzą (były juz martwe wcześniej, czyli trujące). Wlać sok i mleko, zagotować i natychmiast podawać. Porcja na 4 osoby

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *