Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 2 małe tuszki z kurczaka/ po 1,20 kg/
- ½ szklanki oleju
- 4 ząbki czosnku
- ½ pęczka świeżego rozmarynu
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Jedną tuszkę podzielić na pół, drugą na ćwiartki. Wszystkie części kurczaka umyć, osuszyć. Ząbki czosnku pokroić w cienkie płatki. Listki rozmarynu posiekać. Olej wlać do miseczki, dodać posiekany rozmaryn i czosnek, szczyptę soli i pieprzu, dokładnie wymieszać. Kawałki kurczaka posmarować marynatą i wstawić do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie mięso osączyć z marynaty i ułożyć na ruszcie. Piec od 10 minut / skrzydełka/ do 40 minut/ połówki kurczak. Podczas grillowania smarować kilkakrotnie marynatą.